Het is nog niet zo slecht leven in ons land. De Zwitserse denktank World Economic Forum (WEF) plaatste Nederland eerder al eens hoog in lijstjes als het gaat om seksegelijkheid, onderwijs en zorg.

Maandag publiceerde het World Economic Forum zijn jaarlijkse ‘Inclusive Development Index’.

De lijst legt 109 landen langs de lat van een aantal sociaal-economische indicatoren. Te weten: groei en ontwikkeling, participatie en de balans tussen generaties.

Landen konden binnen dit drietal punten behalen op verschillende onderdelen, zoals:

  • groei van het bruto binnenlands product, toegang tot de arbeidsmarkt, arbeidsproductiviteit en levensverwachting.
  • Gemiddeld inkomen per huishouden, armoede en gelijkheid.
  • Vermogen, de afhankelijk van schommelingen in de bevolkingscijfers, overheidsfinanciën en CO2-intensiteit van de productie

Van de 109 onderzochte landen worden er dertig gezien als hoog ontwikkelde economieën. Nederland eindigt in de lijst op een zevende plek.

Hier is de top 9 van de meest ontwikkelde economieën.


9. Nieuw Zeeland - Onderwijs en eenvoud van zakendoen zijn de parels in de kroon van Nieuw-Zeeland. De algemene score van het land word enigszins onderuit gehaald vanwege werkgelegenheid en productiviteit.

Bron: Flickr/Loïc Lagarde

Foto: Wellington. Flickr/Loïc Lagarde


8. Australië - Australië behaalde één van de hoogste scores als het aankomt op economische investeringen, ondernemerschap, onderwijs en gezondheidszorg. Maar het land scoorde laag op arbeidsproductiviteit en in de categorie salarissen.

Aanblik van Sidney, Australië. Bron: Tara Vashnya/Shutterstock

Foto: Sidney, Australië.  Tara Vashnya/Shutterstock


7. Nederland - Wij Nederlanders kunnen bogen op de hoogste kwaliteit onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg. Ons land blijft echter achter - in vergelijking met soortgelijke landen - op het gebied van investeringen in de economie.

Aanblik van Amsterdam. Bron: Pixabay

Foto: Amsterdam. Pixabay


6. Zweden - Het land excelleert op het gebied van basale levensbehoeften, infrastructuur, een sterke ethiek in politiek en bedrijfsleven en een gunstige rente. Het is ook één van de betere landen als het gaat om beloningen.

Stockholm, Zweden. Bron: Thomas Fabian / Flickr

Foto: Stockholm, Zweden. Bron: Thomas Fabian / Flickr


5. Denemarken - Behalve op het gebied van economische investeringen komt Denemarken op veel gebieden als beste uit de bus.

Kopenhagen, Denemarken. Bron: Shutterstock

Foto: Kopenhagen, Denemarken. Shutterstock


 4. IJsland - IJsland scoort hoog op bijna alle onderdelen, maar heel laag als het gaat om verscheidenheid en openheid in het financiële systeem. Daardoor zakt het gemiddelde enigszins.

Bron: Andreas Nieto Porras/Flickr

Bron: Andreas Nieto Porras/Flickr


3. Zwitserland - Het land scoort hoog op zo'n beetje elk onderdeel, zeker op het gebied van arbeidsproductiviteit.

Creative RF / Getty Images

Bron: Creative RF / Getty Images


2. Luxemburg —Het rijke Luxemburg scoort hoog op gezondheidszorg, onderwijs, rentestanden en op ethische waarden in de politiek en het zakenleven.

De blauwe Winterboom in Luxemburg. Bron: Barbara Tasch

Foto: De blauwe Winterboom in Luxemburg. Barbara Tasch


1. Noorwegen — De nummer een van deze lijst, de meest vooruitstrevende economie ter wereld. Hoewel de economie niet heel hard groeide, zagen de Noren hun levensstandaard stijgen met 10,6 procent tussen 2008 en 2013, aldus het World Economic Forum.

Noorwegen. Bron: Shutterstock

Foto: Noorwegen. Bron: Shutterstock